Recepty s příběhem

Vyrostla jsem v malé vesnici v Orlických horách. Žili jsme s rodiči a bratrem v domě s velkou zahradou, kde rostla spousta ovocných stromů a keřů, zeleniny, v okolí bylo hodně pkladů z krásné přírody.
Já od mala ráda vařila. Byvilo mě obejít zahradu, posbírat vše možné a pak jen zkoušet. Jako první jsem asi v 11-ti letech dělala zeleninovou polévku s natí z čerstvého celeru. Miluji tu vůni. Vůně jsou vzpomínky.

Teď vařím a stále experimentuji s něčím novým, nebo něco trochu měním, vylepšuji, často i třeba zjednodušuji. Inspirovala jsem se v dobrých restauracích a snažila se vždy rozpoznat kombinace surovin, jednotlivé úpravy a techniku a pak jsem vše zkoušela a doplňovala o svoje nápady. Velkou lekcí a vzorem je pro mě šéfkuchař a majitel restaurace Le Marché v Karlových Varech – Honza Krajč. A jak on říká, v jednoduchosti je krása.

Potřebuji vidět, cítit a sáhnout si na potraviny. Hned mi do hlavy skáčou nápady, co s čí jak udělat. Miluju plný stůl dobrého jídla, ty vůně, které se vzájemně prolínají. A k tomu blažené úsměvy a plné pusy mých dětí, přátel a hostů.
Jednoduše řečeno - ráda vařím, peču a zavařuji.

Staré přísloví praví, že láska prochází žaludkem. Tak já dávám dar lásky v hojnosti.

Tiramisu
Tiramisu

Ani v tomto případě nemám žádný speciální recept. Ten můj oblíbený je dávná italská klasika od Emanuela Ridiho.

Úspěch je zaručen, když se budete držet opravdu těch pravých ingrediencí a budou čerstvé. Nic ničím nenahrazujte. Vejce používejte pokud možno čerstvá, farmářská. Já si chodím 16 let na dejvický sobotní trh pro vajíčka od slepiček pana Dubna, který je teď dodává i k nám do bistra a vy si je můžete u nás koupit. Kakao je třeba také kvalitní. Z českých dodavatelů používáme sufan.cz

Ingredience:

500g mascarpone

5 vejec

5 lžic cukru krupice

DBL espresso

panák Amaretta

½ italských cukrářských piškotů

kakao na posypání

 

Udělejte si silné dvojité espresso do misky, do které se vejde dlouhý cukrářský piškot. Přidejte Amaretto a máte připraveno na namáčení.

Rozdělte si bílky a žloutky. V rámci usnadnění si nejdříve vyšlehejte bílky. A pak hned můžete bez odmývání metly použít na šlehání žloutků s cukrem. Vyšlehejte je do pěny. Nebojte se a dejte tomu dostatek času. Pěna zvětší svůj objem a lehce zbělá. Následně na nejmenší rychlost mixéru vmíchejte mascarpone a do směsi přidejte opatrně sníh. Prošlehejte.

Získáte jemný, trochu tekutý, krém.

Tiramisu můžete udělat do skleněné mísy, nebo do malých skleniček, mističek. To je úplně na vás. My ho dáváme v kavárně do malých zavařovacích skleniček s víčkem. Tak si ho každý může i pohodlně odnést domů.

Piškot vždy namočíte z jedné strany a položíte do vámi vybrané nádoby. Pokladete tak jeden vedle druhého a následně nanesete první vrstvu krému. Pokračujete úplně stejně s druhou vrstvou piškotů a opět uzavřete vrstvou krému.

V úplném závěru posypete celý povrch vrstvou kvalitního kakaa a dáte aspoň na 2 hodiny uležet.

 

Číst článek
Brownie
Brownie

Moje děti ho milují a postupně všichni, kdo ho u nás ochutnali.

Obdobných receptů je všude spousta, takže v tomto směru nemám nic převratného. Kouzlo ale toho mého brownie je v čokoládě.

Já si pro ni jezdím do sousedního Německa. Obsahuje v sobě smetanu a je neskutečně lahodná. Balení je po 200g, kdy do brownie potřebujete 350g. Ze dvou tabulek vám tedy vždy kousek zůstane jen tak na zobání. Vdechnete ji ještě, než to celé upečete.

Nejradši ho máme servírované s lžící vyšlehaného creme fresh, dozdobeného ovocem. Pro hosty naší kavárny jsem začala dělat bezlepkovou verzi. Právě u brownie je to ideální, protože mouky je v celé dávce málo.

Ingredience:

  • 250g másla
  • 350g čokolády
  • 3 vejce
  • 250g cukr krupice
  • 85g hladká mouka (bezlepková rýžová, kokosová, mandlová, jiná..)
  • 1 lžička kypřícího prášku

 Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. V mezičase vyšleháme vejce s cukrem. Za stálého šlehání přiléváme do vyšlehaného vajíčka směs čokolády s máslem. Přidáte prosátou mouku a lžičku kypřícího prášku.

Celé ještě důkladně promícháte a můžete nalít na menší plech vyložený pečícím papírem.

Pečete na 140-160 stupňů. Horkovzdušnou troubu vždy nastavte na tu menší hodnotu.

Brownie se peče 35 minut, ale spíše dle vzhledu a dle zkušeností s vaší troubou.

Na povrchu se udělá světlejší krusta, vnitřek by měl být lehce tekutý. Já tu bezlepkovou verzi nechávám péci trošičku déle, lépe pak drží a neláme se tolik.

 

Číst článek
12-TI BYLINNÝ ČAJ
12-TI BYLINNÝ ČAJ

Začalo to v covidové době. Tehdy jsem trávila pár dní u rodičů v Orlických horách, bylo krásné jaro, nikde nikdo.

Na zahradě a vedlejší louce u rodičů kvetla a voněla spousta rostlin a bylin. Procházely jsme vše s maminkou a ona mi říkala, na co je která bylinka dobrá.

Tu jsme nasbíraly kontryhel, tu jitrocel, přidaly jsme mladé kopřivy, listy malinovníku a jahodníku, mátu a meduňku a už se nám skládala symfonie vůní. Vše nám zvolna schlo na přepravkách. Postupem času jsme přidaly květ lípy, měsíčku a dalších bylin.

 V prvním roce to byly dárky pro moje kamarádky, které měly velký úspěch. Dnes je tento míchaný bylinný čaj ten hlavní produkt na výrobu našeho signovaného čaje. Ať už v letní ledové verzi, nebo pro zimní zahřátí.

Náš čaj je psaný, jako 12-ti bylinný. Každý rok je v něm ale jiné složení a i jiný počet bylinek. Pro rok 2024 je směs bylin namíchána hned z 23 druhů.

 V našem mixu je například:

bříza, černý bez, chmel, heřmánek, hluchavka, jahodník, jedle, jetel, jitrocel, kopřiva, levandule, lípa, maliník, máta, mateřídouška, meduňka, měsíček, oregano, přeslička, řebříček, sedmikráska, šalvěj, třezalka

Číst článek
3 položek celkem