Tiramisu
Ani v tomto případě nemám žádný speciální recept. Ten můj oblíbený je dávná italská klasika od Emanuela Ridiho.
Úspěch je zaručen, když se budete držet opravdu těch pravých ingrediencí a budou čerstvé. Nic ničím nenahrazujte. Vejce používejte pokud možno čerstvá, farmářská. Já si chodím 16 let na dejvický sobotní trh pro vajíčka od slepiček pana Dubna, který je teď dodává i k nám do bistra a vy si je můžete u nás koupit. Kakao je třeba také kvalitní. Z českých dodavatelů používáme sufan.cz
Ingredience:
500g mascarpone
5 vejec
5 lžic cukru krupice
DBL espresso
panák Amaretta
½ italských cukrářských piškotů
kakao na posypání
Udělejte si silné dvojité espresso do misky, do které se vejde dlouhý cukrářský piškot. Přidejte Amaretto a máte připraveno na namáčení.
Rozdělte si bílky a žloutky. V rámci usnadnění si nejdříve vyšlehejte bílky. A pak hned můžete bez odmývání metly použít na šlehání žloutků s cukrem. Vyšlehejte je do pěny. Nebojte se a dejte tomu dostatek času. Pěna zvětší svůj objem a lehce zbělá. Následně na nejmenší rychlost mixéru vmíchejte mascarpone a do směsi přidejte opatrně sníh. Prošlehejte.
Získáte jemný, trochu tekutý, krém.
Tiramisu můžete udělat do skleněné mísy, nebo do malých skleniček, mističek. To je úplně na vás. My ho dáváme v kavárně do malých zavařovacích skleniček s víčkem. Tak si ho každý může i pohodlně odnést domů.
Piškot vždy namočíte z jedné strany a položíte do vámi vybrané nádoby. Pokladete tak jeden vedle druhého a následně nanesete první vrstvu krému. Pokračujete úplně stejně s druhou vrstvou piškotů a opět uzavřete vrstvou krému.
V úplném závěru posypete celý povrch vrstvou kvalitního kakaa a dáte aspoň na 2 hodiny uležet.