CITRONOVÁ BÁBOVKA

CITRONOVÁ BÁBOVKA s levandulovým přelivem

Bábovka je v naší zemi vnímána jako něco naprosto typického a
normálního pro nedělní odpoledne, někomu to evokuje vzpomínku na
babičku, pro někoho to je znamení domova.
U nás děláme dva druhy bábovky a tentokrát popíšeme oblíbenou
citronovou.
Ingredience:
160g másla
3 vejce
250g cukr krupice
500g měkkého tvarohu (ideálně tučného)
špetka soli
200g dětské krupičky nebo můžete z části nahradit hrubou moukou
2 čajové lžičky kypřícího prášku
1ks citronu
moučkový cukr na plevu (cca 250g)
5 snítek levandule
Troubu předehřejete na 170 stupňů.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do větší mísy a přidejte měkké
máslo (nejlepší je ho vyndat den předem) a cukr.
U šlehání začněte nejdříve bílky, nemusíte pak metly umývat a použijete
je na následné šlehání těsta. Vyšlehejte v tuhý sníh.
Následně hned pokračujte s vyšleháním žloutků s cukrem a máslem do
krému. Přidejte tvaroh, špetku soli, dětskou krupičku a kypřící prášek,
nastrouhejte kůru z celého citronu (ideálně v bio kvalitě a hodně umytý
teplou vodou). Citron následně rozkrojte a půlku vymačkejte do mísy
s těstem. Celé šlehejte. V úplném závěru teď přidejte vyšlehaný sníh
z bílků, krém bude jemný a nadýchaný.
Přelijte do bábovkové formy. Vůbec se nebojte silikonové, hezky jde
vyklopit, nebo použijte vámi osvědčenou.
Pečte skoro hodinu, ale před vytažením zkuste špejlí, jestli se těsto
nelepí.
Než se vám bábovka upeče, připravte si esenci na polevu. V malém
kastrůlku svařte 0,5 dcl vody se snítkami levandule a celé zakápněte
citronem. Var uvolní z levandulových květů esenci a citron pomůže barvu
a aroma z květů vytáhnout. Vařte tak dlouho, dokud vám nezůstanou tak
3 lžíce tekutiny. Nechte vychladnou.

Upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout na mřížce a pak opatrně
vyklepněte na talíř.
Do malé misky přelijte přes jemné sítko odvar z levandule, přidejte
zbytek šťávy z půlky citronu (trošku jste ji ukápli do levandulového
odvaru) a do tekutiny přidávejte moučkový cukr a zašlehávejte
metličkou. Nelekejte se, kolik ho potřebujete! Musí vzniknout hustý, až
skoro tuhý krém. Když není poleva dostatečně tuhá, stéká z bábovky
dolů. Přidávejte cukr dle potřeby. Kdyby se náhodou stalo, že je tuhá až
moc, přidáte pár kapek vody a opět se celá zvláční.
Potřenou bábovku nechte ztuhnout a podávejte krájenou na plátky,
můžete posypat moučkovým cukrem, ale není to vůbec třeba.